Tradycje browarnictwa w Czersku sięgają co najmniej XVI wieku. Źródła z tamtych czasów podają, iż w Czersku warzono wówczas 300 warów piwa rocznie*. Nawiązując do tej piwowarskiej tradycji, zapraszamy na WEEKEND DOBREGO PIWA. To będzie już trzecia odsłona wydarzenia w Czersku, tym razem nie na zamku (remont mostku), lecz na czerskim rynku.
Będzie czekało na Was pyszne piwo z kilku różnych browarów rzemieślniczych.Czego możecie się spodziewać?
W programie:
– możliwość zakupu piw rzemieślniczych, zamkowych i niszowych
– panele dyskusyjne i prelekcje (historia browarnictwa, nowe trendy),
– panele degustacyjne, edukacja piwna (dowiecie się m.in. jak degustować piwo oraz od czego zacząć swoją przygodę z kraftem)
– promocja kulturalnego spożywania alkoholu.
Lista browarów, które będziecie mieli okazje poznać - wpadną do nas:
- Browarka
- Perun
- Huzar
- Beerlab
- Nook
- Palatum
- Antybrowar
-------
Wydarzeniu towarzyszyć będą:
- Jarmark rzemieślniczy
FB https://fb.me/e/1aRlh8v9P
W programie m.in. pokaz rzemiosł, koncert zespołu „Daj ognia” oraz spektakl „Magiczna fasola” w wykonaniu Teatru Trójkąt.
- Europejskie Dni Dziedzictwa
FB https://fb.me/e/ODERqLe1)
podczas których będzie można poznać smaki Urzecza, wystąpią zespoły Podegrodzie oraz Piskorze. Punktem kulminacyjnym wydarzenia będzie koncert laureatów tegorocznych Fryderyków - Kapela ze wsi Warszawa.
-------
* „Tylko na ziemi czerskiej w XVI wieku w Czersku, Grójcu, Warce, Garwolinie, Latowiczu i Goszczynie mieszkało dwustu kilkunastu piwowarów. Produkowali rocznie 41 tys. beczek piwa o łącznej pojemności 1,5 miliona garncy. Do tej produkcji zużywali 21 tys. korcy zboża. Pszenicy i jęczmienia. Na podstawie danych z lustracji z 1564 roku wiemy iż w Czersku warzono wtedy 300 warów piwa rocznie”.
Rynek w Czersku
18 września godz. 12.00-20.00
19 września, godz. 12.00-18.00
Zrealizowano przez Ośrodek Kultury w Górze Kalwarii
Dofinansowano ze środków Narodowego Centrum Kultury
w ramach Programu "Kultura w sieci"