Skąd mógł wziąć się smok w czerskim herbie? Kim był legendarny Magnus Haroldson? Co ma wspólnego grodzisko w Czersku z bitwą pod Hastings?
Na te i na inne pytania odpowie grupa Kuźnia Borzywoj w ostatni weekend lipca.
W kolejnym spotkaniu z cyklu Historia Viva będzie można zobaczyć jak wyglądało życie, walka, broń i jadło w XI w. Znajdzie się też coś dla tych, którzy chcą spróbować swoich sił w zabawach sprawnościowych.
Harmonogram:
Sobota:
10.30 – Rozpoczęcie dnia i przywitanie przybyłych Gości
11.00 – Kolczuga i kolczużnik – czyli jak ochronić skórę
12.30 – W pańskiej spiżarni – pogadanka o dawnej diecie
15.00 – W zbrojowni Komesa Magnusa – gawęda o smoku z Czerska
17.00 – Skrzynia i worki z sianem – zabawa z udziałem publiczności
18.00 – Zakończenie dnia
Niedziela:
10.30 – Rozpoczęcie dnia i powitanie przybyłych gości
12.00 – Warsztaty rozpalania ognia krzesiwem
13.00 – W pańskiej spiżarni
14.00 – Gry i zabawy plebejskie z udziałem publiczności
15.00 – Zakończenie weekendu
Stanowiska:
- Diorama obozowiska – nic tak nie przemawia do wyobraźni jak zobaczenie na własne oczy choć wycinka przeszłości w ożywionej formie. Na tle namiotów i obozowych utensyliów dziać się będzie większość naszych atrakcji.
- „W pańskiej spiżarni”, czyli kuchnia w czasach Magnusa – to tutaj publiczność pozna tajniki dawnej kuchni, a także dowie się skąd pozyskiwano pożywienie. Poza samą kuchnią i utensyliami będzie można zobaczyć narzędzia myśliwskie czy dowiedzieć się o tym, jak pozycja społeczna definiowała dietę poszczególnych klas.
- Kolczużnik i zbrojownia – na tle rycerskiego wyposażenia przejdziemy wraz z publicznością przez misterny proces tworzenia kolczugi, a następnie zapoznamy się z dawnym rynsztunkiem i odziejemy jednego z widzów w żelazo.
- Dawne gry i zabawy – zwiedzający będą mogli stanąć w szranki na polu szachownicy, spróbować zapolować na planszowego lisa lub rzucić kośćmi o łut szczęścia.
Bilety 17/12 zł
Zrealizowano przez Ośrodek Kultury w Górze Kalwarii
Dofinansowano ze środków Narodowego Centrum Kultury
w ramach Programu "Kultura w sieci"